Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1kg dyni obranej bez pestek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście lub kawałek korzenia z selera
  • papryka ostra w proszku
  • pół łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy około 4-5 l wywaru warzywnego.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle i oliwie. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę dynię i podsmażmy dalej przez około 10 min. Wywar z którego zostawiamy tylko marchewkę łączymy z podsmażoną cukinią i gotujemy wszystko około 15 min. Dodajemy 2 szczypty papryki ostrej, pół łyżeczki curry i sól i pieprz do smaku. Następnie wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie gładki krem.

Najlepiej smakuje ze śmietaną i grzankami czosnkowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *